Határtalanul utazás 7.c-7.d

2019 jún 21, szerző:

Határtalanul utazás 7.c-7.d

A tavalyi tanévben pályázatot adtunk be az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul programra, melyet pozitívan bíráltak el, így lehetőségünk volt 54  7. osztályos tanulót egy Felvidéki tanulmány útra elvinni. Az utazás, szállás, étkezés költségeit a pályázat fedezte.

A választott úti célunk Szlovákia volt, a Szepesség természeti csodái című programot valósítottuk meg. Utunkon kísérőnk volt egy nagyon felkészült idegenvezető, aki érdekesen és színesen mutatta be a nevezetességeket, és hitelesen tudta bemutatni a kamaszoknak a itt élő magyarság életét, gondolkodását, kötödését az anyaországhoz.

Az utazásunk során számos történelmi helyszínt, valamint UNESCO által  világörökség címmel megjelölt természeti helyszínt kerestünk fel.

Az utazóblogunkon megtekinthetőek a kirándulás közben készült képek: https://ws7c7dhatartalanul.blogspot.com/

  1. nap

Reggel 7 órakor indultunk. Első megállónk Betlér, itt az Andrássy család pazar vadászkastélyát kerestük fel. Várakozás közben és a kastély megtekintése után kellemes sétát tettünk az angolparkban. Következő megállónk Dobsina főtere, majd továbbutazunk a Dobsinai jégbarlanghoz, amely 2000-től a világ természeti örökségének jegyzékén szerepel. A jégbarlanghoz 20 perces erdei út vezetett. Továbbutaztunk Szepesszombatra, ahol a későromán stílusú Szent György templomban megcsodáltuk Lőcsei Pál mester alkotásait. Utána Tátralomnicra utazunk, elfoglaltuk szálláshelyünket, vacsoráztunk.

2. nap

A bőséges  svédasztalos reggeli után feltöltődve buszra szálltunk. Az első utunk a Bélai barlanghoz vezetett, egy kis hegymászással jutottunk a cseppkőbarlanghoz, amelyben 864 lépcső megmászásával csodálatos képződményeket láttunk. Felvidéken tizenkét, a turisták által is látogatható barlang található, közülük a Bélai cseppkőbarlang a legmagasabban fekvő.  A közel másfél órás barlangászás után Késmárkra indultunk, ahol a Thököly-várat látogattuk meg. A szendvics ebéd után Lőcsére mentünk, ahol a Városházát és a lőcsei Pál mester teret, valamint Szent Jakab bazilikát néztük meg. A városi műemlék-rezervátum magába foglalja a város történelmi és kulturális nevezetességeit, amelyeket a csaknem teljesen épségben fennmaradt városfalak ölelnek körbe. Az utolsó állomásunk Csütörtökhely volt, ahol a Zápolyiak temetkezési kápolnáját, illetve az itt épült Szent László plébániatemplomot kerestük fel, melyet a magyarországi gótikus építészet egyik legtökéletesebb, legarányosabb alkotásaként tartják számon. A napot vacsorával és a napi tapasztalataink megbeszélésével zártuk.

 

3.nap 

A hétfő programunk első állomása Késmárk városa volt (előző nap nem voltak nyitva ezek a helyszínek), itt egy egyedülálló, fából készült templomot, majd mellette levő evangélikus templomot látogattuk meg, ahol Thököly Imre szarkofágjánál koszorúztuk. Utána a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban túráztunk, felmásztunk a Tamás-falvi kilátóba, ami igazi kihívás volt. A közel 4 órás túra után Igló városa felé vettük utunkat, megnéztük a város nevezetes főterét, néhányan a harangtoronyba is felmerészkedtek. Igló a Szepesség második legnagyobb városa. Európa legnagyobb nyújtott orsó formájú főterét díszíti a Szűz Mária Mennybemenetele tiszteletére szentelt plébániatemplom. Vacsora a szálláshelyen.

  1. nap

Reggel ellátogatunk a szepesi várhoz, itt született Szapolyai János magyar király. Utazásunk végén felkeressük Felső-Magyarország gyöngyszemét, Kassa városát.  Felejthetetlen élményt nyújtott számunkra  a Miklós börtön, a Rákóczi-ház, s nem utolsósorban a Szent Erzsébet székesegyház, ahol Rákóczi kriptája található, itt megkoszorúztuk nagy fejedelmünk szarkofágját. Ezt követően hazaindultunk, az esti órákban érkeztünk haza.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Címkék

Oszd meg ezt!