Iskolánk a 2016/2017-es tanévben sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának cselekvési programja alapján hirdetett, a matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben támogatására kiírt pályázaton. 

Munkánkról, tevékenységeinkről videókat, képeket a blogunkonláthatnak.

A nyertes pályázathoz felépített, az egész tanévet átívelő programban 20 diákunk 2 pedagógus (Antalné Csorba Katalin és Tusorné Fekete Éva) irányítása mellett széleskörű csillagászati és programozási ismereteket sajátított el.

A projekt során részt vettünk a Kutatók éjszakája programsorozaton belül az Óbudai Egyetemen a Gyerekegyetem előadásán, illetve Robotika bemutatón. Decemberben érdekes beszélgetést folytattunk Skype-n keresztül Jávorszky Gábor programozóval (Anglia, Oxford) a munkájáról, a programozás tanulásáról.
Az egész éves munka során megismertük a Marsot, Lego robotokat építettünk és programoztunk, és elkészítettük a mi Mars kolóniánkat. Ebbe a munkába Klima Eszter tanárnő is besegített, a 2. félévben.

A tanév végén, májusban, 3 napos táborozáson vettünk részt Budapesten, Csillebérci Szabadidő Központban. A kirándulás során ellátogattunk a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetébe, ahol Kiss László Igazgató Úr fogadott minket. Az óbudai Barátság Szabadidő Park területén található Polaris Csillagvizsgálóban Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára tartott egy előadást a csapatnak, majd megfigyeltük a Jupitert távcsövön keresztül.

A csillebérci tábor területén is számos programon vettek részt a diákok: elkészítettük a Naprendszer kicsinyített változatát, űreszközöket építettünk, logikai feladatokat oldottunk meg, de volt csapatverseny, számháború, robotozás és kertmozi is.

Munkánkat több fórumon is bemutattuk. A Digitális Tematikus Héten a felső tagozatos diákok nemcsak betekintést nyerhettek a munkánkba, hanem kipróbálhatták Lego robotok programozását is.

A Mars esten a szülők is megtekinthették az eredményeinket.

A POK Tavaszi Pedagógus Napok keretében az érdeklődő pedagógusokat hívtuk meg egy hangulatos programra, ahol ismertettük a projekt tematikáját, módszereit, eszközeit és a gyerekek bemutatták a munkájukat:

  • Mars (Nasa) filmet (lefordították, feliratozták)
  • Hogyan kolonizáljuk a Marsot-tervek
  • 3D eszközöket terveztünk
  • Sratch játékokat programoztunk
  • A Lego programozás elemeit mutatták be
  • Érdekes programozási megoldások láthattunk.

 

A gyereknapon alsó tagozatos gyerekeknek mutattuk be az elkészült terepasztalunkat és a Lego robotok programozásának alapjait.

 

A projekt végére elkészült a projekttermékünk a Mars terepasztal, és nagyon sok programot írtunk a felépített Lego robotjainkhoz. Munkánkról, tevékenységeinkről videókat, képeket a Galériában láthatnak.