Biztonságos Internet Hete

2019 febr 28, szerző:

Biztonságos Internet Hete iskolánkban

„A médiatudatosságra nevelés olyan, mint amikor úszni tanítjuk a gyereket. Csak akkor engedjük be a mély vízbe, ha megbizonyosodtunk arról, hogy már elég magabiztosan úszik.”

Február 5-én volt a Biztonságos Internet Napja, melynek az volt a célja, hogy ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is, az illegális és káros tartalmakra, illetve tájékoztassanak a problémák lehetséges kezeléséről. Úgy gondoljuk, hogy napjainkban ez egyre nagyobb problémát jelent, fontos foglalkoznunk a témával, ezért szerveztük meg az iskolánkban ezt a hetet, ahol Szülőkkel, gyerekekkel szakember segítségével beszélgettünk a témáról.

Az együtt gondolkodás elindításához készítettünk egy online felmérést, melyet nagyon sok szülő kitöltött (274), amelyben olyan kérdésekre válaszoltak, hogy pl. ismeri-e a grooming, cyberbulling vagy a szexting fogalmát, illetve azt, hogy tudják-e milyen hatással vannak ezek a folyamatok gyermekeinkre. A visszajelzések szerint sokan nem hallottak még ezekről a kifejezésekről, ezért úgy gondoltuk, hasznos lenne, ha a témában járatos szakembert hívnánk egy előadásra, beszélgetésre.

Február 4-én az iskola aulájában a Safer Internet képviseletében dr. Baracsi Katalin tartott egy nagyon érdekes előadást az Internet veszélyeiről, tanácsokat hallhattunk arról, hogyan óvhatjuk meg gyermekeinket. Nagyon sok szülő részt vett az előadáson, de nem minden érdeklődő tudott eljönni, az előadás egy részét megtekinthetik a Médiaklikk oldalon a Mindenki akadémiája sorozat keretében.

A témáról szülői értekezleteken, illetve osztályfőnöki és etika órákon is beszélgettünk.

Bízzunk benne, hogy közösen megtudjuk védeni gyermekeinket az online világ veszélyeitől, segíteni tudjuk őket az eligazodásban, a megfelelő tartalomhasználatban.

Néhány jó tanács, mit tehetünk a gyerekekért:

  1. Beszélgessünk a gyerekekkel – A helyzetek helyes felismerését is tanulni kell. Az elővigyázatosság, a tudatosság, a kritikus szemlélet és felelősségtudat azok az értékek, amiket kötelességünk átadni a gyerekeknek. Meg kell érteniük, hogy a tetteinknek következményei vannak az online térben is. Ne tiltsuk őket, hanem tanítsuk meg nekik, hogyan lehetnek kellőképpen óvatosak és kritikusak a saját biztonságuk érdekében, hiszen digitális lábnyomaink sosem tűnnek el az internetről.
  2. Haladjunk a korral – Legyünk képben! Érdeklődjünk a gyerekeknél, mire használják az okos
  3. telefont. Ismerjük meg a gyerekek körében népszerű alkalmazásokat, ehhez sok segítséget talál az interneten, pl. NMHH weboldalán: nmhh.hu vagy az iskolánk honlapján is: https://weoresiskola.hu/digitalis-gyermekvedelem/
  4. Legyünk nyitottak- Ne féljünk kérdezni a gyerektől! Ismerkedjünk meg együtt az új műfajokkal és technológiákkal, amiket a fiatalok használnak, így nagyobb rálátásunk lesz arra, miben tudunk segíteni a gyerekeknek. Kérdezzünk, üljünk le a gyerek mellé és hagyjuk, hogy ő tanítson meg minket az online fogásokra, mi pedig őt arra, hogy minden online lépésének visszavonhatatlan következményei lesznek!
  5. Forráskritika – Véssük ezt a szót a gyerek eszébe! Hívjuk fel a figyelmét, hogy nem biztos, hogy minden igaz csak azért, mert az ismerősei megosztották. Javasoljuk neki a hiteles hírportálokat, vagy azt, hogy minimum két egymástól független forrásból győződjön meg egy hír igazságtartalmáról.
  6. Kerüljünk képbe a közösségi médiáról -Ha nekünk is van például Facebook-profilunk, legyünk ismerősök a gyerekkel, de fektessük le a szabályokat, hogy se neki ne legyen kellemetlen, se mi ne érezzük, hogy nyomást helyezünk rá ezzel. Olvassuk el a Facebook, az Instagram, a Snapchat, a Twitter, és minden alkalmazás biztonsági tippjeit, rengeteg hasznos tanácsot tartalmaznak.

Használjunk szűrő szoftvereket –Nem mindig tudunk gyermekünk mellett lenni, amikor a médiaeszközöket használja, ezért érdemes szűrőszoftvereket beszereznünk a számítógépekre, okostelefonokra és tabletekre, amelyek megakadályozzák, hogy a gyermekek olyan tartalomhoz férjenek hozzá, amelyek károsak lehetnek számukra.  A NMHH honlapján információkat, tanácsokat olvashat a témáról:  http://nmhh.hu/dokumentum/173242/szuroszoftverek.pdf

Kapcsolódó bejegyzések

Címkék

Oszd meg ezt!