DIGITÁLIS GYERMEKVÉDELEM

 

MAGYARORSZÁG DIGITÁLIS GYERMEKVÉDELMI STRATÉGIA

A Kormány az 1488/2016. (IX.2.) Korm. határozattal elfogadta Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiáját. A Stratégia egyik célja, hogy a köznevelési intézmények honlapján naprakész információk legyenek elérhetők az online gyermekvédelem területén alkalmazható jogszabályokról, védelmi lehetőségekről és a médiaműveltség növelését célzó programokról.

A magyar gyermekvédelmi rendszer működése az online környezetben történő gyermekveszélyeztetés tükrében című tájékoztató anyag online és letölthető formátumban is megtekinthető a linkre kattintva.

Kék vonal alapítvány- tanácsok szülőknek

Értsen a gyerek nyelvén! – Tippek és tanácsok felnőtteknek, akik tudatos médiahasználóvá szeretnék tenni gyermeküket.

A gyerekek rengeteg időt töltenek médiaeszközeik használatával. Tévéznek, telefonoznak, számítógépes játékokkal játszanak és neteznek, néha akár mindhármat egyszerre. Teljesen természetes számukra, hogy bárhol, bármikor elérhetőek, és ők is elérnek bárkit és bármilyen információt. Fejtörés ez a felnőtteknek, hiszen gyakran azt sem értik, miről beszél a gyerek, nemhogy segíteni tudnának neki az eligazodásban. Ássuk bele magunkat, térképezzük fel, mit tehetünk meg felnőttként ebben a kicsit idegen világban, tegyünk egy-két lépést a média és így a gyerekek megértése felé!

Néhány alapszabályt betartva rengeteget segíthetünk a gyerekeknek abban, hogy a lehető legokosabban tudják kihasználni a modern technológiák előnyeit. Ehhez ad támpontokat ez a füzet, amely, ha rászánjuk az időt, hasznos útmutatóként szolgálhat a mindennapokban.

Az útmutató megtekinthető ide kattintva.

Hasznos videók

Gyerekeknek:

Eseménynaptár

Csengetési rend